Project Description

Valor nutritiu i aliments funcionals

Els aliments funcionals són aquells que, a més de proporcionar el valor nutritiu hi afegeixen una funció concreta, com pot ser millorar la salut i reduir el risc de contraure malalties.

Un cop empassats els aliments es transformen en nutrients…

AIGUA

És el component essencial i més abundant del nostre cos 3/4 parts del que som és aigua. Aquesta no porta calories i ha de ser la beguda prioritària en tots els àpats.

HIDRATS DE CARBONI 

Són el nostre combustible, la principal font d’energia de l’organisme i l’única que pot alimentar el cervell . N’hi han dos tipus: Els simples que ens proporcionen energia immediata que són els sucres de taula, la fruita o la mel.

Els complexos que proporcionen l’energia a llarg termini, que són els arrossos, la pasta, el pa, la patata, els llegums i la fibra que també és un d’especial que necessitem.

PROTEÏNES

Són els materials de construcció bàsics del cos, que formen els músculs, els òrgans, els cabells, les ungles, la pell, els ossos. També les necessitem per a les nostres defenses, ja que els anticossos són elements proteics. N’hi ha d’origen animal i vegetal. D’origen animal es troben presents a la carn, el peix i els ous que contenen tots els aminoàcids que el cos necessita. I d’origen vegetal és troba als cereals, fruits secs i els llegums que per separat no contenen els aminoàcids necessaris però si els combines sí. (ex. arròs més llenties, etc.)

GREIXOS

Són la nostra reserva d’energia. Envolten els nostres òrgans per protegir-los i també formen part de les neurones i les hormones. Tenen una funció reguladora.

Els greixos es troben a l’oli d’oliva, la fruita seca, el peix blau…. Els que s’ha de tenir un consum moderat d’aquets són els embotits, mantega, el formatge, la carn de vedella, alguns tipus de brioxeria.

VITAMINES

El cos no pot fabricar vitamines per tant les hem d’obtenir a través de la dieta. Hi han dos tipus de vitamines: liposolubles, A, D, E i K que es troben a les hortalisses, olis, la fruita seca i els làctics i els hidrosolubles, com la C i B que provenen prioritàriament de les fruites i la verdura fresca.

MINERALS

Són aliments necessaris per a que els nostre organisme funcioni correctament. Sense aquests seríem incapaços de moure els músculs, que el cor bategues, ni es podrien formar les dents, els ossos.

La llet i el formatge ens aporta calci, les carns vermelles, els mol·luscs i els llegums, ferro; les verdures crues, seleni i potassi; la fruita seca, fòsfor; els peixos, zinc, sodi i iode; els cereals integrals, magnesi.

ALIMENTS FUNCIONALS

Exemple d’aliments funcionals:

– Llets fermentades o iogurts, perquè els ferments del iogurt fresc exerceixen una acció beneficiosa sobre el funcionament i l’equilibri microbià intestinal (aliment funcional natural).

– Fruites seques, els greixos que contenen (poliinsaturats) poden prevenir malalties cardiovasculars (aliment funcional natural).

– Oli d’oliva, els greixos predominants (monoinsaturats) i els antioxidants naturals que conté, prevenen l’aparició de trastorns de la circulació (aliment funcional natural).

– Làctics descremats o amb greixos modificats (omega 3), perquè cal evitar els greixos continguts a la llet i als productes làctics (principalment els saturats). El consum de productes descremats pot millorar la prevenció de malalties cardiovasculars ( aliment funcional modificat).