La sotragada a causa del virus SARS-COV-2 i la malaltia de la COVID-19 han capgirat molts dels moments d’aquest any 2020. Les festes de Nadal que es celebren durant una de les èpoques més esperades de l’any, no han estat una excepció i les celebracions i actes tal com es plantejaven fins al moment s’han vist afectats per l’evolució del risc de contagi per COVID-19. Tanmateix, gràcies al fort esperit nadalenc i les ganes de sumar algunes experiències positives més, tant per part dels ens locals com de la comunitat, així com cadascú a títol individual, s’ha demostrat una evident predisposició a repensar i desenvolupar a través de nous formats els esdeveniments tradicionals i activitats per a tots els públics.

En primer lloc, tots els municipis de la comarca s’han assegurat d’anunciar que els Nadals continuen existint decorant i il·luminant, com tots els anys, els seus carrers i façanes. Així mateix, a totes les localitats hi ha hagut almenys una mínima programació d’actes i activitats per festejar les dates. Tot i que moltes d’aquestes ja s’havien replantejat prèviament per tal d’adaptar-se a la situació sanitària actual, la complexa evolució de la pandèmia ha suposat la constant modificació de les mesures higièniques i de prevenció exigint una reiterada adaptació en la realització dels esdeveniments.

 

 

Així doncs, hem pogut gaudir de concerts de Nadal amb accessos limitats a poblacions com Santa Bàrbara o Sant Carles de La Ràpita, ens hem trobat amb el Pare Noel online a municipis com Godall i Freginals, i a altres poblacions l’hem pogut saludar des de la distància, com a Amposta, La Galera, Alcanar o Sant Jaume d’Enveja.

 

Igual com en anys anteriors, la majoria de pobles de la comarca han aprofitat la recaptació en aquests esdeveniments per col·laborar amb projectes solidaris com “La Marató”, “Projecte Emma”, destinar fons al banc d’aliments o altrament, assegurant que tots els infants tenen un regal aquest Nadal donant una segona vida a les joguines.

 

 

 

A més a més, per amenitzar les vacances dels infants i joves però també les festes dels adults, s’han organitzat diversos concursos a molts municipis com per exemple a Masdenverge (concurs de balcons engalanats i pessebres), a Amposta o a Sant Jaume d’Enveja (que han optat per vehicular-ho a les xarxes socials); així com activitats recreatives musicals o de màgia com s’ha fet a La Sènia i Santa Bàrbara i, fins i tot gimcanes de nadal com la que s’ha organitzat a Ulldecona i a Alcanar.

Com podem comprovar, la COVID-19 ens ha fet difícil celebrar les Festes com havíem fet fins al moment, però per altra banda ens ha permès crear noves activitats i donar un ventall infinit de possibilitats creatives. Si més no, hi ha projectes que havien nascut l’any anterior i que volen aconseguir el títol de tradició com sigui. Aquest és el cas de la 2A fira Artesana de Santa Llúcia a Alcanar.

 

 

 

Ara ja, a les portes del 2021, només ens queda esperar l’arribada dels Reis Mags d’Orient. Moltes poblacions han adaptat a les mesures sanitàries la Cavalcada d’arribada dels Reis Mags per poder celebrar una nit tan màgica.

Després, només et queda buscar la bústia al teu poble per tirar la carta; a municipis com el Mas de Barberans o Santa Bàrbara l’han col·locat a un espai públic per poder anar-la a enviar respectant les mesures de seguretat. Recorda’t d’escriure la carta, que aquest any ens hem portat bé i, sobretot, hem tingut molta paciència!