L’entrevista forma part del procés de selecció per cobrir un lloc de treball en una empresa. Representa un pas més, sovint l’últim i el més important. És un cara a cara amb el seleccionador, entès com un moment clau que no es pot deixar a la improvisació.

L’objectiu principal de l’entrevista de treball és determinar l’adequació o no del candidat als requisits exigits al lloc de treball. Pot ser entesa com un diàleg entre la persona entrevistadora i l’entrevistada, sobre temes professionals, formatius i personals de la segona, per intentar resoldre i clarificar dubtes.

 

Si s’han passat unes proves de selecció, normalment el candidat entrevistat ja ha demostrat una capacitat i unes competències per desenvolupar la feina i és a la fase d’entrevista on a part d’aquests coneixements es valoren les qualitats com a persona, se n’observa bàsicament la maduresa emocional, l’actitud, la capacitat de comunicació i la motivació vers la feina.

 

Per això, l’entrevista és un moment molt important dins el procés de selecció que no es pot deixar a la improvisació, ans al contrari, per tenir èxit és necessari una preparació prèvia.

Abans de l’entrevista s’ha de repassar el currículum presentat, ja que serveix de base a l’entrevistador per formular les preguntes. S’ha de tenir clar, què s’ha de remarcar de l’experiència, de la formació i de les competències, en funció del lloc de feina al qual s’aspira. També és important informar-se prèviament de les característiques de l’empresa, per emfatitzar què es pot oferir. Per últim, en aquesta fase inicial, s’aconsella preparar respostes a possibles preguntes i d’aquesta manera evitar la improvisació. En aquest punt, ens referim a la reformulació positiva, transformar en positiu, algun fet que és negatiu, per exemple, ser massa jove per fer la feina, es pot contestar dient que d’aquesta manera s’està lliure de mals vicis adquirits.

 

Durant l’entrevista, s’ha de demostrar confiança i seguretat, així com una actitud positiva i coherent respecte a les preguntes formulades. És important que l’entrevistador/a vegi al candidat motivat. S’han d’argumentar les respostes, i aquestes han de ser sinceres, reflexionades i precises. En tot moment s’han de demostrar tres coses, que es vol la feina, que es pot fer i que es vol fer. No només la comunicació verbal és important, la no verbal té un paper molt important en aquesta fase. Tampoc s’ha de descuidar la imatge, s’ha de tenir cura d’aquesta i ha de ser adequada al lloc de treball que s’opta.

 

Per últim, durant el tancament s’ofereix la possibilitat de formular preguntes. S’aconsella preparar preguntes que demostrin interès respecte a l’oferta, s’ha de demostrar en tot moment que s’està motivat per fer la feina. També és important, anotar les conclusions després de cada entrevista. Pot ser que el procés de selecció tingui èxit o no, però si es dóna el cas, resulten molt interessants aquestes anotacions per millorar i no caure als mateixos errors en properes entrevistes.